New classroom for London school proves a hit with the children.

We’ve got some great new images of the double modular classroom we provided last year for The Charles Dickens Primary School, on Toulin Street, Southwark, London. Our return visit to Charles Dickens was as part of a video shoot looking at all of the Southwark schools we supplied with new facilities and you can see the film here.




Often we don’t get the see our classrooms in full working order once we have finished installation and commissioning so it was lovely to be able to go back to Charles Dickens to see how the facility has been received by the children and staff.

Judging by the images and video the building is being really well used and the colourful canopy provides protection from the elements which means that the children’s learning environment extends outdoors all year round. The school wanted to create a building which was natural and organic in its design, and which would sit comfortably amidst its surroundings and a sedum roof and cedar cladding gave exactly the look they wanted.

The build was part of a £750,000 commission by the London Borough of Southwark to provide new facilities for three London schools. Charles Dickens needed a fast solution to the problem of over subscription at the school and a modular building enabled construction to take place off site while preparatory work commenced on the ground, speeding up the overall process from procurement to completion by many weeks.

Being in central London access to the site was challenging and Danzer worked closely with Transport for London to co-ordinate delivery and you can read more about that element of the project here.

The location of the school is also close to an archeological hotspot so we undertook extensive consultation with the planners and archeologists to ensure every piece of earth moved was examined and you can read more about what we uncovered here.

Commenting on the build Architect, Jeremy Peakin said: “ We chose Danzer from a list of approved suppliers because we felt they were small enough to ensure attention to detail but large enough to mobilise the resources of a bigger firm. We liked them from the outset and invited them to tender and were pleased that they provide both the best quality and lowest priced submission.”

Head teacher Cassie Buchanan added: “ The classroom has been well used by 60 Year 1 pupils and their teachers and a series of double bi-fold doors provide great access to the outdoor space which was really important to us. The teachers can use the external walls to pin work up and the building blends in really well with the existing outdoor space.”

Project Manager for Danzer Dan Holloway added: “We are really pleased with the building and how well it is being used by the children and teachers. It was a job which certainly provided some unique challenges with the archaeology and access issues but we overcame those and I believe the school now has a great, modern and functional building which will last for many, many years to come.”